Allt du behöver veta om tandreglering
Tandreglering, mer känt som tandställning brukar få oss att tänka på spärrade metallspår i ungdomars munnar. Men tandreglering är mycket mer än bara en estetisk åtgärd – det är en nödvändig del av oral hälsa för många människor. Här kommer du att lära dig mer om vad tandreglering faktiskt innebär, vilka olika typer av tandregleringar som finns och varför det kan vara en bra idé att genomgå en tandreglering.
Vad är en tandreglering?
Tandreglering handlar mycket om att åtgärda ojämna eller felställda tänder och käkar. Det finns åtskilliga skäl till varför någon kan behöva genomgå en tandreglering; det kan vara för estetiska skäl, men det kan också vara att tänderna växer snedställda eller saknas helt. En tandläkare eller ortodontist kommer att utvärdera en patients mun och bestämma de bästa alternativen för just dem.
Typer av tandreglering
Idag finns det många olika typer av tandregleringar. De mest traditionella innehåller brackets och bågar av metall, men tack vare framsteg inom tandvårdsteknologi finns det också många andra val idag. Till exempel finns det lingual tandställningar, som fästs bakom tänderna, så de är osynliga från utsidan. Invisalign är en annan populär typ, det är transparenta, plastskenor som patienten bär över sina tänder, de är nästan osynliga och kan tas ur vid behov.
När behövs en tandreglering?
Om tänderna, överkäken och underkäken inte passar ihop på rätt sätt kan det bidra till problem med språk, svårigheter att tugga mat, tandgnissling och onödigt slitage på vissa tänder. I sådana fall kan en tandläkare eller ortodontist rekommendera en tandreglering. Tandreglering kan vara en lösning för alla åldrar. För barn och ungdomar kan det vara bättre att börja processen tidigt, medan benstrukturen fortfarande är formbar. För vuxna kan man fortfarande förbättra deras leende och tuggförmåga, även om regleringstiden kan vara lite längre.
Fördelarna med att ha en tandreglering
Det mest uppenbara med att korrigera en ojämn tandrad är ett förbättrat leende och självförtroende. Men det finns också många hälsomässiga fördelar. En väljämnad tandrad underlättar till exempel tandborstning och användningen av tandtråd, vilket minskar risken för tandköttsproblem. Dessutom kan det förbättra det totala välbefinnandet genom att förbättra matsmältningen (genom bättre tuggförmåga) och sömnen (genom att motverka snarkning). Om du överväger en tandreglering för dig själv eller för ett barn, är det viktigt att du konsulterar en professionell tandläkare eller ortodontist. På så sätt får du bästa möjlige behandling för just din situation. Det finns en rad olika kliniker i Sverige som erbjuder professionell och personlig rådgivning samt en mängd olika alternativ för tandreglering. Besök deras hemsida för mer information och boka gärna en tid för konsultation.