Tandreglering – en guide för privatpersoner

12 december 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Tandreglering är en vanlig behandling för att korrigera problem med tändernas placering och bett. Det kan vara allt från synliga kosmetiska missbildningar till mer allvarliga problem som påverkar tuggfunktionen. I denna artikel kommer vi att ge dig en informativ guide om tandreglering och allt du behöver veta om behandlingen.

Vad är tandreglering?

Tandreglering är en ortodontisk behandling som syftar till att justera tändernas position och bett. Det kan göras både av kosmetiska och medicinska skäl. Det kan hjälpa till att få ett bättre utseende på tänderna, förbättra bettfunktionen och lösa problem som tuggsvårigheter. Det finns olika typer av tandreglering, till exempel traditionell tandreglering med metallklämmor och tandställningar eller osynliga alternativ som genomskinliga skenor eller keramiska tandställningar.

tandreglering

Vad kan tandreglering behandla?

Tandreglering kan behandla en rad olika problem, inklusive:

  • Tänder som är sneda, trånga eller har glipor mellan sig.
  • Överbett eller underbett.
  • Korsbett, där tänderna inte möts ordentligt när munnen är stängd.
  • Överfyllig tandrad eller tandförlust på grund av olycka eller sjukdom.

Hur fungerar tandreglering?

Innan du får en tandregleringsbehandling gör tandläkaren eller ortodontisten en noggrann undersökning av dina tänder och käkar. De kan använda avtryck, röntgenbilder eller 3D-modeller för att skapa en individuell behandlingsplan för dig. När behandlingen väl är påbörjad placeras tandställningar, klämmor eller andra apparater på tänderna. Genom att applicera kontinuerligt tryck på tänderna, flyttas de gradvis till sina korrekta positioner. Detta kan ta flera månader eller till och med år, beroende på omfattningen av problemet. Under hela behandlingsperioden kommer du att behöva regelbundna kontroller hos din tandläkare eller ortodontist för att justera tandställningen och övervaka framstegen.

Vad kan man förvänta sig efter tandreglering?

Efter tandreglering kan du förvänta dig att din bettfunktion och utseende förbättras avsevärt. Det kan ta några dagar att vänja sig vid dina nya apparater och du kan uppleva viss obehag eller ömhet i början. Det är också viktigt att följa tandläkarens eller ortodontistens instruktioner när det gäller tandborstning, kost och eventuell användning av gummiband. Efter att tandregleringsbehandlingen avslutats kommer du att behöva använda en s.k. retainer för att hålla tänderna på plats och förhindra att de återgår till sina tidigare positioner. Det är också viktigt att fortsätta besöka tandläkaren regelbundet för att bevara och underhålla resultatet av behandlingen.

Läs mer på https://tandvardsgruppen.se/tandreglering/

Fler nyheter